Rubriky
Nezařazené

Důl Žofie

Domů » Články » Důl Žofie

Bledá záře nad Žofií

Nenápadný důl Žofie, jenž se nachází ve městě Orlová, byl za dobu své existence svědkem hned několika pozoruhodných událostí. Zažil změnu vlastního jména, protesty horníků a dělníků proti měnové reformě v roce 1953 a také důlní neštěstí se šťastným koncem v roce 1967. A údajně též cestování do jiné dimenze. Ale pěkně popořádku.

Pomyslný základní kámen dolu Žofie byl do udusané hlíny položen roku 1871 a již roku 1874 byla zahájena těžba černého uhlí. Své ušlechtilé jméno, Žofie, dostal důl po krásné manželce rytíře van Guttmanna, společníka a bratra majitele dolu. Po druhé světové válce byl však důl znárodněn a jméno s potenciální šlechtickou pachutí novým pořádkům zkrátka neslušelo. Nejprve byla tak Žofie začleněna pod důl Československý pionýr, později pod důl Julius Fučík. Tak si krátce vysloužila mnohem prozaičtější jméno – Fučík 5. Později se ke svému původnímu jménu ale opět vrátila.

Roku 1953 se v areálu orlovského dolu odehrála poměrně nečekaná událost, a to hornické protesty proti měnové reformě. Měnová reforma proběhla téhož roku a měla ničivý dopad na tisíce domácností. Peníze, jež předtím znamenaly mění, se přes noc proměnily v hadry. „Tento krok jsme musili udělat, jestliže chceme naše hospodaření přivést na vyšší úroveň. Zhodnocení naší koruny i zrušení přídělového systému bude mít příznivý vliv na stoupání produktivity práce,“ promlouvá v novinách Nová svoboda ze 1. 6. 1953 k lidu soudruh Magera, povoláním dělník. Tato teze a neochvějné přesvědčení se ale soudruhu Magerovi, povoláním dělníkovi, tak zcela neosvědčila.

Ani dělnická třída, s jejíž podporou komunistická strana při zavedení kontroverzní reformy počítala, nebyla s reformou a nevýhodnými směnnými kurzy spokojena. Tato nespokojenost se poté odrazila i v sérii hornických protestů. Na Žofii nechtěli horníci několik dní sfárat, dokud jim nebude vyplacena mzda ve výhodnějším směnném poměru. Dokonce došlo i k násilí, když se někteří z jejich kolegů rozhodli protestu nezúčastnit a sfárat. Havíři z dolu Trojice zase uspořádali k dolu Žofie protestní pochod. Situace byla údajně tak vyhrocená, že dle knihy Karla Kaplana a Lucie Váchové Perzekuce po měnové reformě v Československu měli odboroví a straničtí funkcionáři obavy vůbec vystupovat, neboť tvrdili, „že se nenechají hodit do šachty“. Protesty byly nakonec násilně rozehnány ozbrojenými milicionáři, vojáky i státní bezpečností. Na Ostravsku bylo za podvratnou činnost zavřeno 90 lidí.

Roku 1967 se na Žofii odehrála pomyslná tragédie se šťastným koncem. Dne 26. 4. ve večerních hodinách došlo k závalu, který v důlním prostoru uvěznil 6 horníků. Ti byli nejprve pohřešováni a naděje na jejich záchranu rychle klesaly. Povolaní Báňští záchranáři se snažili navázat spojení s odříznutými horníky, ale veškeré pokusy byly bezvýsledné. Prozíravě ale nechali proudit stlačený vzduch do prostoru za závalem. Tím uvězněným horníkům zachránili život. Spojení bylo navázáno až 28. 4. v odpoledních hodinách a pomocí rozpojeného potrubí jim podávali tekutou stravu. Horníci byli vyproštěni následující den, tedy 29. 4., a po 72 hodinách opět spatřili denní světlo. Nejprve přes skla speciálních ochranných brýlí, poté i na vlastní oči.

Štěstí, jaké zavalené havíře potkalo, bylo téměř neuvěřitelné. A stejně neuvěřitelná je i teorie o tajemných chodbách, které se údajně pod Žofií splétají. Jejich účel totiž není přesně znám a nikdo si není ani jistý, kam vedou. Těžko i říct, zda ještě vůbec existují. Jedna z teorií mluví o tom, že byl systém chodeb vybudován v období druhé světové války nacisty. Ti prý v podzemí plánovali založit tajnou továrnu. Možné také je, že se jedná o důmyslný systém únikových cest z areálu. Investigativní pořad Klekánice, který se rozhodl útroby podivných chodeb natočit, narazil v podzemních prostorách na podivné předměty neznámého původu. Jako by ani nebyly z tohoto světa. Plzeňská záhadologická společnost, Klub psychotroniky a UFO, však upozorňuje, že zde existuje vysvětlení jak záhadného účelu chodeb, tak oněch prazvláštních předmětů. Je totiž možné, že se v podzemí dolu Žofie nachází brána do jiné dimenze…

Lze jen těžko říct, jaké z možných vysvětlení původu chodeb je pravděpodobnější. Jedno je však jisté – uvidíte-li fosforeskující záři nad Žofií, vyzujte si boty a do areálu vstupujte jen na vlastní nebezpečí.

Rozklikněte nebo naskenujte QR kód a zobrazí se vám oblast přímo na stránkách serveru Mapy.cz