Rubriky
Nezařazené

Landek

Domů » Články » Landek

Homo havířus

Tajemný kopec Landek, v jehož útrobách se nacházejí četné uhelné sloje, se vyznačuje hned několika zvláštnostmi. Už jeho samotná geografická poloha je pozoruhodná – landecký kopec totiž stojí na pomezí Petřkovic a Koblova a nad soutokem řek Odry a Ostravice. Takové pomezní místo, jakési rozcestí či křižovatka, má vždy tajuplné a magické fluidum, neboť se na něm, dle lidových vyprávění, kříží dobré se zlým. Nezřídka se tak jedná o místa, která sehrávají v lidských životech významnou roli. A co se týče Landeku, je zde skutečně o čem vyprávět!

Jak již bylo uvedeno výše, ostravský kopec se může pyšnit hned několika raritami. První z nich je dozajista to, že se zde nacházelo vůbec první místo pravidelného dobývání uhlí na ostravsko-karvinském území, uhelná sloj něžně pojmenovaná Vilemína. Zajímavostí je, že stejné, poněkud netradiční jméno nese i jedna z důležitých postav románu Brama Stokera, Drákula. Můžeme však pouze spekulovat o tom, zda to skutečně byla krása této sloje, která oslnila anglického spisovatele natolik, že jí vzdal hold i ve svém slavném upírském opusu magnum.

S jistotou ale můžeme hovořit o dalším historickém tajemství, které landecký kopec až do 90. let minulého století ukrýval. Dle archeologických nálezů to bylo právě na Landeku, kde poprvé pravěký člověk zkusil, zda černé kamení hoří a zda se u ohýnku z něj dají trochu prohřát kosti jak „lovce z Landeku“, tak i jeho kořisti. Hořelo a hřálo, a to dle archeologických pramenů už přibližně před 23 000 lety.

Pokud byste i vy chtěli zkusit své štěstí a odnést si ze zalesněného kopce hořlavý suvenýr, mějte oči na šťopkách. Můžete zde totiž krom uhlí narazit na četné poklady z propadlého hradu, jež se prý v hlubinách Landeku nacházejí. Ty stráží obvykle přívětiví duchové, například přízrak velkého bílého psa či zakleté hradní paní. Pokud se na Landeku a jeho okolí v nočních hodinách ztratíte, přízrak krásné, ale smutné landecké paní Vám pomůže najít cestu zpět domů. Rozmyslete si však pečlivě, jestli její pomocnou ruku přijmete. Pokud ano, budete sice teleportováni až před Váš práh, ale nebude to zadarmo. Musíte landecké paní slíbit, že se pokusíte ji vysvobodit z jejího prokletí. Vaše cesta hrdiny pak musí být úspěšná, jelikož pokud nebude, čeká Vás stejný osud jako prokletou landeckou paní.

 Uvidíte-li velkého přízračného bílého psa se zlatým klíčem v tlamě, kterak k Vám promlouvá a vrtí ocasem, nebojte se. Skloňte se, podrbejte jej za ušima a s vyřčením magické formule „Kdo je hodnej kluk? Ty jsi hodnej kluk!“ si vezměte svazek klíčů. Pokud se Vám to poštěstí, gratulujeme, stali jste se milionáři, a to tím nejnepravděpodobnějším způsobem. Klíče totiž otevírají cestu k rozsáhlým zlatým a stříbrným pokladům, které se pod kopcem nacházejí.

Landek

O tom, jak se tam tyto poklady dostaly, by mohla vyprávět další entita, která se po klikatých cestičkách zalesněného kopce prohání – divoký kanec s ohnivým klíčem v hubě. Kdo prokáže odvahu a tohoto klíče se zmocní, zmocní se, opět, i všech landeckých pokladů. Ale pozor! Kdo ve zkoušce odvahy selže, jeho osud bude zpečetěn – kanec jej roztrhá na kusy.

Tento děsivý přízrak je údajně prokletou dcerou posledního z pánů landeckého hradu. Původní landecký hrad, který na kopci stával, tvořil hraniční hlídku české strany Ostravy, přičemž další z ostravských hradů, Slezskoostravský hrad, strážil polskou stranu města. Jeho poslední pán nastřádal ohromný majetek, ale byl velmi lakomý a na zlaťák skoupý. Proto se na svém panství důmyslně ukrýval před výběrčími daní, kteří přicházeli vybírat peníze se železnou pravidelností. Pána ale nikdy doma nezastihli. Jednoho dne jim však otevřela jeho dcera, jež ničeho zlého netuše mužům řekla, kdy bude otec doma. Když se o komplotu vlastní dcery s berňáky otec dozvěděl, vzal všechny své peníze a šperky a se svými milovanými poklady skočil do studny. Ještě předtím ale stihnul dceru proklít, aby za svou zradu nedošla klidu a v nelidské podobě čekala na vysvobození. Poté se nad hradem Landek, společně s jeho veškerými četnými poklady, zavřela zem. V troskách hradu zůstala stát pouze nebohá dcera, která se změnila v přízračného kance s ohnivým klíčem v tlamě. Pokud se Vám podaří kanci ohnivý klíč sebrat, získáte nejen rozsáhlé landecké poklady, ale také dobrý pocit z toho, že duše zakleté dívky konečně našla klid.

 Pokud se Vám na Landeku nepodaří setkat se ani s jedním z výše uvedených přízraků, nezoufejte. Navštivte místní a neméně unikátní hornické muzeum, jehož útrobami Vás provedou přátelské entity jeho průvodců. Vaší návštěvy nebudete litovat – z některých informací, které se zde dozvíte, mrazí více než ze všech landeckých pověstí dohromady.

(Pověsti Smutná landecká paní, Bílý pes a klíč od landeckých pokladů a Nezdárná dcera vycházejí z knihy Miriam Prokešové Landecké pověsti.)

Rozklikněte nebo naskenujte QR kód a zobrazí se vám oblast přímo na stránkách serveru Mapy.cz